Tibb

11 Avqust

Soyuq yeməklər diş ağrısını niyə artırır? Yeni molekulyar kəşf

Soyuq yeməklər və içkilər diş ağrısının əsas səbəbi: TRPC5 molekulu

Finss.az xəbər verir ki, Almaniyanın Erlangen-Nürnberq Fridrix-Aleksandr Universitetinin alimləri soyuq yeməklərin bəzi insanlarda ani və şiddətli diş ağrısına səbəb olmasının molekulyar mexanizmini açıqlayıblar.

“Science Advances” jurnalında dərc olunan araşdırmaya əsasən, TRPC5 adlı molekul soyuq stimullara cavab olaraq dişlərdə ağrı siqnallarını tətikləyir. Bu molekul, xüsusilə çürümüş və ya çatlamış dişlərdə aktivləşərək ani və güclü ağrıya səbəb olur.

TRPC5 və odontoblast hüceyrələri

TRPC5 molekulu dişin daxili hissəsində yerləşən odontoblast adlanan xüsusi hüceyrələrdə mövcuddur və temperatur düşmələrini sinir sisteminə ağrı siqnalı kimi ötürür.

Gələcək müalicə üsulları

Tədqiqata rəhbərlik edən professor Katharina Zimmermann bildirib ki, gələcəkdə TRPC5 molekulunu hədəf alan saqqız, yamaq və ya diş pastaları vasitəsilə diş ağrıları aradan qaldırıla bilər.

Qeyd olunur ki, ənənəvi müalicə üsullarından biri olan mixək yağının tərkibində eugenol maddəsi var və bu maddə TRPC5-in fəaliyyətini maneə törədə bilər.

Lakin mütəxəssislər evdə müalicə üsullarını sınamaqdansa, mütləq diş həkimi ilə məsləhətləşməyin vacibliyini vurğulayırlar.