2024-cü ildə Rusiya, ilk dəfə olaraq dünya buğda bazarının dörddə birini ələ keçirəcək. Beynəlxalq Taxıl Şurasının təqdim etdiyi məlumata görə, ölkə ixracat məqsədilə 53 milyon tondan artıq buğda göndərəcək.
Finss.az xəbər verir ki, bu il Rusiyada buğda istehsalı əvvəlki ildən iki dəfə çox olub. Sahələrdə kombaynlar buğdanı biçməyə davam edərkən, laboratoriyalarda hər bir dənə ətraflı qiymətləndirilir.
Rusiya dövlət tərəfindən buğda məhsulunun monitorinqi proqramını tətbiq edir. Bu il, buğda nümunələri dövlət tərəfindən pulsuz araşdırılır. Taxıl istehsalçıları müstəqil və dəqiq nəticələr əldə edərkən, Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi ixracat həcmlərini bu nəticələrə əsaslanaraq planlaşdırır.
Moskva və Moskva vilayətində fəaliyyət göstərən "Taxıl Keyfiyyətini Qiymətləndirmə Mərkəzi"nin texniki direktor müavini Diana Smirnova, proses barədə məlumat verərək: "Kənd təsərrüfatı istehsalçısının yanına sürətlə gedirik. Dövlət standartlarına uyğun nümunə götürürük, sonra nümunə sınaq laboratoriyasına göndərilir, burada istehlak xüsusiyyətləri üzrə tədqiqat aparılır. Nəticələr 'FGIS Taxıl' proqramına daxil edilir," – dedi.
Buğdanın keyfiyyətinin əsas meyarlarından biri olan düşmə sayı, çörəyin çıxışına və unun qablaşdırma xüsusiyyətlərinə təsir edir. Aşağı düşmə sayı, çörəyin yumuşaq olmasına, yüksək düşmə sayı isə onun quru və dadsız olmasına səbəb ola bilər.
Mütəxəssis əlavə etdi: "Düşmə sayı, test borusunun dibinə düşmə müddəti olaraq qəbul edilir, qeyd olunur və nəticələr ekranda göstərilir."
Eyni zamanda, mütəxəssislər taxıl zərərvericilərini də yoxlayır. Rusiyada zərərvericilərin 100-dən çox növü mövcuddur, o cümlədən uzun burunlu böcəklər, gənələr, kəskinləşdiricilər və mısır çəkmələr. Taxılın qorunmasını təmin etmək üçün saxlama yerlərinə düzgün qayğı göstərmək tələb olunur.
Saxlama anbarlarında insektisidlər vasitəsilə zərərvericilərin qarşısını almaq üçün müasir metodlardan istifadə olunur. İnsektisidlər, anbarın ən çətin çatılan yerlərinə nüfuz edir və həşəratların gizləndiyi küncləri doldurur. Aktiv maddələr bütün zərərverici populyasiyaya qarşı təsirli olur və insan üçün təhlükəsizdir.
Elevatorlarda temperatur və rütubət səviyyəsini nəzarətdə saxlamaq üçün sensorlar quraşdırılıb. Lazım olduqda ventilyasiya sistemləri işə düşür ki, taxılın sıxılmasının qarşısı alına və növbəti məhsul mövsümünə qədər saxlanması təmin edilsin.