BMT-nin Ərzaq və Kənd Təsərrüfatı Təşkilatının (FAO) nümayəndələri, Türkiyənin Kənd Təsərrüfatı və Meşəçilik Nazirliyinin, Azərbaycanın Ekologiya və Təbii Sərvətlər Nazirliyinin, eləcə də özəl sektorun nümayəndələrinin iştirakı ilə Azərbaycanda Balıqçılıq və Balıq Məhsulları Sənayesi məhsullarına həsr edilmiş vebinar keçirilib.
Bu barədə FAO-nun Azərbaycandakı Nümayəndəliyindən bildirilib.
Məlumatda deyilir ki, balıqçılıq və balıqçılıq sənayesində maraqlı tərəflərin nümayəndələrinin iştiakı ilə keçirilən vebinarda sektordakı imkanlar və problemlər və şəbəkələrin qurulmasına dair müzakirələr baş tutub.
Mərkəzi Asiyada Dayanıqlı Balıqçılıq və Balıq Məhsullarının İdarə edilməsinin (FISHCap) inkişafı layihəsi çərçivəsində təşkil olunan vebinarda iştirakçıkar bu sahədə əməkdaşlıq imkanlarını və Azərbaycanda bu sənayenin səmərəli idarə olunmasını müzakirə etdilər. Bütün iştirakçılar balıqçılıq sənayesində həm milli, həm də regiondaxili əməkdaşlıq və birgə fəaliyyətin sektorun inkişafı üçün ilkin şərt olduğu qənaətinə gəliblər.
FAO-nun Azərbaycandakı nümayəndəsi Mələk Çakmak açılış nitqində balıqçılıq və balıq məhsulları yetişdirmə sənayesinin potensialına diqqəti yönəldib və ətraf mühitə təsirlərini nəzərə alaraq sənayenin düzgün idarə edilməsinin vacibliyini vurğuladı. M.Çakmak, balıqçılıq və balıq məhsullarının dünyanın ən sağlam qidalarından biri olduğunu, aclıq və qidalanmanın aradan qaldırılmasında xüsusi bir rol oynaya biləcəyini xatırlatdı. Özəl sektorla tərəfdaşlığın vacibliyini vurğulayan M.Çakmak, Azərbaycanın balıqçılıq və kənd təsərrüfatı sektorunda əhəmiyyətli bir irəliləyiş olduğunu dilə gətirib.
Vebinar FAO-nun Mərkəzi Asiya üzrə sub-regional kordinatoru və FAO-nun Türkiyədəki Nümayəndəsi Viorel Gutunun çıxışı ilə davam edib. O, balıqçılıq və su məhsulları sənayesinin vəziyyəti ilə bağlı brifinq seriyalarının iştirakçılara əməkdaşlıqlar qurmaq, məlumat və təcrübə mübadiləsi etmək, sahələrarası iş birliyini və maraqlı tərəflərin iştirakını gücləndirmək üçün münbit bir mühit yaratmasından məmnun olduğunu bildirib, effektiv balıqçılıq və balıq məhsulları idarəçiliyi üçün bunların lazımlı olduğunu əlavə edib.
Onun çıxışından sonra FAO-nun Avropa və Mərkəzi Asiya üzrə Regional Proqramının Rəhbəri Raimund Jehle müzakirələrə qoşulub. O, sektorda beynəlxalq standartlara diqqət çəkib, standartlara uyğun gəlmədiyi üçün balıqçılıq və balıq məhsulları yetişdirmə sahəsindəki təhlükəsizlik problemlərinin davam etdiyini söyləyib.
Türkiyənin Kənd Təsərrüfatı və Meşəçilik Nazirliyinin Balıqçılıq və Balıqçılıq Məhsulları üzrə baş direktor Mustafa Altuğ Atalay, qısa məlumatda Türkiyənin balıqçılıq və balıq məhsulları sənayesindəki təcrübələrini bölgədəki həmkarları ilə bölüşməkdən məmnun olduğunu bildirib.
Tədbir Mehman Axundovun təqdimatı ilə davam edib. FAO-nun Azərbaycan ilə əməkdaşlığının vacibliyini qeyd edən Ekologiya və Təbii Sərvətlər Nazirliyinin Biomüxtəliflik üzrə Tədqiqat Mərkəzinin direktoru Mehman Axundov, ölkədə balıq təsərrüfatlarının fəaliyyəti barədə ətraflı məlumat verərək Azərbaycanda bu məhsulların yetişdirilmə perspektivlərini izah edib. O, eyni zamanda, Azərbaycanın balıqçılıq və balıq məhsulları yetişdirmə sektorundakı çətinliklərini təsvir edib və bu çətinliklərin öhdəsindən gəlmək üçün təkliflərini irəli sürüb.