Calaq etmə və ya calaq bəzək bitkiləri və xüsusilə meyvə ağaclarının istehsalında qədim dövrlərdən bəri tətbiq olunan bir üsuldur. Təbiətdə meşələrdə budaqların sürtünməsi nəticəsində meydana gələn bir növ kortəbii calağın insanlar tərəfindən qədim zamanlardan görüldüyü və meyvə ağaclarının yaxşılaşdırılmasında istifadə edildiyi güman edilir.
Calaq ağac növlərini yaxşılaşdırmaq, daha yaxşı meyvə növlərini əldə etmək üçün edilir. Çünki bağlarda əkilən bir meyvə fidanı calaq olmadıqda yabanı(cır) olur və yaxşı meyvə vermir. Əkilmiş fidanlardan yeyilə bilən yaxşı meyvələr almaq istəyirsizsə, ya fidanlar calaq edilməlidir, ya da əvvəlcədən calaq edilmiş fidanlar alınmalıdır. Yəqin ki, calaq edilmədən meyvə yetişdirmək dünyanın ən asan işi olardı, ancaq bağ salarkən sahibkarlar ilk növbədə fidanları calaq etdirilər.
Gavalı: şaftalı, ərik, badam, gilas
Alma: Armud
Tüksüz şaftalı: ərik, şaftalı, gavalı
Albalı: Gilas
Armud: Armud, əzgil, heyva
Ərik: gavalı, şaftalı, badam, albalı, zəncəfil
Şaftalı: ərik, gavalı, badam
Albalı: Albalı
Tut: Üzüm
Palıd: Şabalıd
Terebint püstəsi: Püstə
Yemişan Ağacı: Əzgil.
Armud ağacına: Armud, əzgil, heyva
Qırmızı şam ağacı: Püstə
Badam ağacı: Ərik
Naringi: Limon
Şaftalı: ərik, gavalı, badam
Tüksüz şaftalı: ərik, şaftalı, gavalı