Dünyanın ən bahalı çaylarını təkcə yüksək qiymətləri birləşdirmir. Bu növlərin hər birinin özünəməxsus dadı və ətri var və onların qiyməti on minlərlə dollara çata bilər. Dünyanın ən bahalı çayı Çinin oolong çayı Da-Hong Paodur, onun kiloqramı təxminən 1,2 milyon dollardır. Onun yüksək qiyməti unikal böyümə şəraiti və son dərəcə məhdud istehsal ilə izah olunur.
Finss.az xəbər verir ki, digər elit növlərə kiloqramı 70 min dollara başa gələn Panda Dang çayı daxildir. Onu gübrələmək üçün pəhrizi antioksidantlarla zəngin olan panda peyinindən istifadə olunur. Çin həmçinin unikal fermentasiya üsulu ilə tanınan pu-erh çayı istehsal edir, qiyməti kiloqramı 10 min dollara çatır. Bu çayların hamısı təkcə dadı və ətri ilə deyil, həm də mədəni əhəmiyyətinə görə yüksək qiymətləndirilir.
Da-Hong Pao və ya "Böyük Qırmızı xalat" Çinin Fujian əyalətindəki dağ plantasiyalarında istehsal olunur, burada dünyada bu nadir çayın yalnız altı ana ağacı qalır. Bu ağacların yarpaqları ildə bir dəfə əl ilə yığılır və daha sonra mürəkkəb qurudulma, fermentasiya və qurutma prosesindən keçir və nəticədə çay Çinin milli sərvətinə çevrilir.
Kaira Agayeva
Finss.az