Financial Times xəbər verir ki, London və Nyu-York birja anbarlarında kakao paxlasının ehtiyatları rekord həddə düşüb, bu, əsas istehsalçı ölkələrdə bir neçə il davam edən zəif məhsullardan sonra əmtəənin ciddi qıtlığının son əlamətidir.
Finss.az xəbər verir ki, beləliklə, Londonun ICE Futures anbarlarındakı ehtiyatlar, birja məlumatlarına görə, bir il əvvəl 100 min tondan çox olandan təxminən 21 min tona düşüb.
Kakao çatışmazlığı şokolad istehsalçılarının mənfəətinə zərbə vurur, nəticədə istehlakçılar daha kiçik şokolad çubuqları və daha az kakao olan yeni şokolad formulaları əldə edirlər. Qiymətlər də yüksəlir: Wells Fargo, bu il Sevgililər Günündə ABŞ-da şokoladın pərakəndə satış qiymətlərinin keçən illə müqayisədə 10-20 faiz baha olacağını təxmin edir.
2023-cü ilin əvvəlindən bəri kakao paxlasının fyuçers qiymətləri üç dəfə artaraq Londonda son 50 ilin ən yüksək səviyyəsinə çatıb.
Birja anbarlarında gələcək tədarüklər üçün müqavilələrin yerinə yetirilməsi üçün tələb olunan mallar əvvəlcədən razılaşdırılmış qiymətə saxlanılır. Satıcılar, həmçinin kəskin qiymət dəyişikliklərinə qarşı hedcinq kimi istifadə olunan və fiziki çatdırılmanı nəzərdə tutmayan fyuçers müqavilələrini dəstəkləmək üçün burada artıq əmtəə saxlayırlar. Çox vaxt bunlar şokolad sənayesində aşağı keyfiyyətli sayılan Kamerun və ya Nigeriyadan olan kakao paxlalarıdır.
Lakin çatışmazlıq o qədər böyükdür ki, hətta bu ehtiyatlar da tükənmək üzrədir. Keçən ay Hershey Co. tənzimləyicidən Nyu-York Fond Birjası vasitəsilə 90 min tona qədər kakao almaq üçün icazə istədi - müəyyən edilmiş limitdən 9 dəfə çox.
Bəzi sənaye rəhbərləri inventar səviyyəsinin aşağı olması və bununla bağlı müqavilələrin yerinə yetirilməməsi riskinin alıcıların və satıcıların mübadilədən yayınmasına səbəb olacağını istisna etmirlər.