AQRO

28 Aprel

Calağın sirləri: Hansı ağaclar arasında mümkündür?

Calaq etmə və ya calaq bəzək bitkiləri və xüsusilə meyvə ağaclarının istehsalında qədim dövrlərdən bəri tətbiq olunan bir üsuldur. Təbiətdə meşələrdə budaqların sürtünməsi nəticəsində meydana gələn bir növ kortəbii calağın insanlar tərəfindən qədim zamanlardan görüldüyü və meyvə ağaclarının yaxşılaşdırılmasında istifadə edildiyi güman edilir.

Calaq ağac növlərini yaxşılaşdırmaq, daha yaxşı meyvə növlərini əldə etmək üçün edilir. Çünki bağlarda əkilən bir meyvə fidanı calaq olmadıqda yabanı(cır) olur və yaxşı meyvə vermir. Əkilmiş fidanlardan yeyilə bilən yaxşı meyvələr almaq istəyirsizsə, ya fidanlar calaq edilməlidir, ya da əvvəlcədən calaq edilmiş fidanlar alınmalıdır. Yəqin ki, calaq edilmədən meyvə yetişdirmək dünyanın ən asan işi olardı, ancaq bağ salarkən sahibkarlar ilk növbədə fidanları calaq etdirilər.

Gavalı: şaftalı, ərik, badam, gilas

Alma: Armud

Tüksüz şaftalı: ərik, şaftalı, gavalı

Albalı: Gilas

Armud: Armud, əzgil, heyva

Ərik: gavalı, şaftalı, badam, albalı, zəncəfil

Şaftalı: ərik, gavalı, badam

Albalı: Albalı

Tut: Üzüm

Palıd: Şabalıd

Terebint püstəsi: Püstə

Yemişan Ağacı: Əzgil.

Armud ağacına: Armud, əzgil, heyva

Qırmızı şam ağacı: Püstə

Badam ağacı: Ərik

Naringi: Limon

Şaftalı: ərik, gavalı, badam

Tüksüz şaftalı: ərik, şaftalı, gavalı